CV de Haoiboerkes

Hooge Mierde



Geschiedenis  

Het begin

Tijdens de carnavalsdagen zaten een aantal mensen rustig een pilsje te drinken bij De Wieper. Hun bestelling bestond steevast uit elf pilsjes. Daar werd op enig moment wat over geouwehoerd en opeens kwam iemand op het idee dat zo’n aantal best wel leuk was om een Raad van Elf te vormen. Dat idee werd meteen in de praktijk gebracht en daags erop zouden ze al gezamenlijk naar De Schakel gaan. Omdat een raad zonder Prins eigenlijk niet kon, was Gerrit van de Wieper bereid om die rol te vervullen. Er werden wat mutsen van de zolder gehaald, zodat iedereen er zowat hetzelfde uitzag en zo ging men voor het eerst op pad.
Na dit initiatief is in 1968 Carnavalsvereniging De Haoiboerkes officeel opgericht. Voor zover wij hebben kunnen achterhalen zijn de volgende personen betrokken geweest bij de allereerste Raad van Elf van De Haoiboerkes: Gerrit van de Wieper (Lauwers), Jack Rens, Jaonus van Prokusse (Vrijsen), ToonThijsmeijer, Peer Pap (van den Borne), Wout van Gerritte (van den Borne), Jan Wouters (Hoogstraat), Christ van Jaonekes (Verspaandonk), Piet van Raak,Fonske van Rieje (van den Borne), Jan van Bert Wouters, Kees van Hoof.


Voorzitters

Vanaf de oprichting tot aan 1979 is Jack Rens voorzitter geweest van de Haoiboerkes, waarmee zijn grote betekenis voor carnaval in Hooge Mierde duidelijk is (zonder daarmee anderen tekort te willen doen). De voorzittershamer werd van Jack overgenomen door achtereenvolgens Frans Mallens, Marijn van Boekel, Jos Michelbrink, Jan Vosters, Peter van Gool, Toon van Limpt, Eric Michiels en Christian van Gisbergen.

Even wat minder

Na héél veel succesvolle jaren van carnaval in Hooge Mierde –De Haoiboerkes zijn altijd een echte dorpsvereniging geweest- ging het in de jaren ’80 bergafwaarts. Uiteindelijk leidde dat tot een heuse crisis met als dieptepunt het gegeven dat in 1986 en 1987 carnaval helemaal “op z’n gat lag”: géén Raad van Elf, géén Prins. Een interimbestuur paste op de kas en probeerde de zaken weer op gang te krijgen. Een paar activiteiten gingen op initiatief van enkele kasteleins ook in die jaren toch door. Maar de tomeloze inzet van het interimbestuur en de enthousiastelingen daaromheen had uiteindelijk toch succes. Vanaf 1988 werd weer voorzichtig begonnen. Gelukkig maar, want daardoor kennen we nu weer een bloeiende en actieve carnavalsvereniging en wordt carnaval in Hooge Mierde weer door velen gevierd. Uit de geschiedenis zijn altijd wijze lessen te leren: we moeten er met z’n allen, met de héle gemeenschap, voor zorgen dat zoiets nóóit meer gebeurt, want Hooge Mierde kan niet zonder carnaval.

Echte Haoiboeren

Het is altijd het gebruik geweest om kinderen die tijdens carnaval in het Haoiboerenrijk worden geboren, speciaal te ridderen tot “echte Haoiboer” of “echteHaoiboerin”. Zolang de “echte Haoiboeren of –boerinnen” in Hooge Mierde blijven wonen of zich met carnaval in het Haoiboerenrijk vertonen, worden zij elke carnaval opnieuw onderscheiden.
De eerste “echte Haoiboer” werd Marcel van Raak in 1972. Hij is tijdens carnaval nog steeds in Hooge Mierde te vinden en maakt zijn titel dus méér dan waar. In 1983 werd de (tot nu toe) enige “echte Haoiboerin geboren. Nanda Heij trok echter al snel na haar geboorte weg uit het Haoiboerenrijk. In 1985 werden er 2 Haoiboeren tegelijk geboren: de tweeling Bas en Roy Antonius werden de volgende “echte Haoiboeren”.Op 2 maart 1992 werd Roy Meulenbroeks(Biekörf) geboren en omdat het ook toen carnaval was, werd ook hij een “echte Haoiboer”. In februari 1993 kwam Luuk Adams tijdens carnaval ter wereld en ook hij kreeg dus de bijzondere titel, die in al die jaren nog niet zo heel vaak is toegekend. Het is en blijft dus een héél speciaal iets.